Viltspår för aktivering, prov och skarpt läge

Varmt välkommen till Sveriges bästa sida om viltspår!

Det är i alla fall vår ambition med viltspår.com och vi hoppas att du kommer att trivas. Att på ett enkelt sätt hitta all information som krävs för att sätta igång och börja träna viltspår med sin hund. Här hittar du träningstips, tips på var man kan få tag på skank, kontaktuppgifter till domare och mycket mer.

Ordlista

Vilken utrustning krävs?

Första träningspassen

Tillstånd från Jordbruksverket

Anlagsklass

Öppen klass

Bedömning

Skillnaden mellan ordinarie och rörligt prov

Prissättning

Hitta domare

Med tydliga spårskisser, bra tips både på hur man börjar träna, hur man kommer vidare samt problemlösning så är boken pedagogisk och inspirerande för alla som vill börja träna viltspår med sin hund.

Få hjälp på plats - kurser och privatträningar

Planera er spårträningNär du har införskaffat bra utrustning, tinat blod och skank är det dags att se ut ett lämpligt ställe att lägga de första spåren på. Lägg gärna spåret på en äng eller i en skog där det helst inte går så många människor och hundar, gärna en plats där det inte heller finns så mycket vilt. På prov går spåren alltid i skog men även där ska terrängvariation förekomma så det är en fördel att tidigt lägga in olika typer av underlag i träningen. Välj till en början en lite mer “luftig” skog, gärna med grönmossa istället för blåbärsris så att vittringen hamnar långt ner i backen. Allt för att underlätta för nybörjarhunden. Längre fram i träningen kan man gärna utsätta hunden för olika störningar för att variera spåren och för att utmana hunden. “Torra” spår, såsom asfalt, grus och jord är svårare terräng medan äng och framförallt skog är lättare.

Det allra första spåret bör vara ca 30-50 meter med en liggtid på ca 30-60 min. Försök att lägga spåret i medvind. Börja med att sätta upp en snitsel i starten och släpp ner skanken och häll några droppar blod. Nu är det dags att börja gå! Skanken har du i ett snöre släpandes någon eller ett par meter bakom dig och den andra handen har du till blodet som du häller några droppar i varje eller vartannat steg. Skanken ska alltid vara i backen och till en början blodar du hela sträckan. I slutet lämnar du skanken, bind gärna fast den i ett träd för att förhindra att något annat djur stjäl den. Fortsätt gå rakt fram efter spårslutet, efter ca 50 meter kan du vinkla av och gå mot bilen. Tänk på att inte gå för nära ditt utlagda spår, håll ett avstånd på minst 50 meter.

Ta hunden i halsband fram till startpunkten, där du selar på hunden. Om du har en väldigt het hund kan det vara en fördel att sela på vid bilen, för att inte få en stökig start. Kan hunden spåra sedan tidigare gör du på samma sätt som vid personspår. Om inte så håll i hundens sele med handen, ta fram den till starten, visa med handen och låt den lukta så länge den vill. Troligen kommer hunden bli nyfiken och börja följa spåret, då följer du bara med.

På prov ska det vara minst fem och max tio meter mellan dig och hunden. I början när ni tränar gör det ingenting om du är närmre för att lättare kunna stoppa hunden om den går av spåret. En del väljer att berömma hunden när den tar spåret, något man även får göra på prov. Välj själv, om du tror det peppar hunden kan du berömma men gör det inte om du tror det kan påverka hunden för mycket.

Om hunden släpper spåret och tittar glatt på dig – ja, då har du tagit i lite för mycket, säg det gärna lite lugnare nästa gång. När hunden hittar fram till skanken i slutet däremot, då får du överösa den med beröm! Gärna en godis eller en lekstund med favoritleksaken också. Jag brukar leka med skanken (dra iväg den längs marken så hunden får jaga och sen bära den). Alla hundar gillar inte skanken, så gör det inte till en stor sak om din hund inte vill leka med den. Efteråt selar du av hunden, det får betydelsen “nu är jobbet slut”.