Viltspår för aktivering, prov och skarpt läge

Varmt välkommen till Sveriges bästa sida om viltspår!

Det är i alla fall vår ambition med viltspår.com och vi hoppas att du kommer att trivas. Att på ett enkelt sätt hitta all information som krävs för att sätta igång och börja träna viltspår med sin hund. Här hittar du träningstips, tips på var man kan få tag på skank, kontaktuppgifter till domare och mycket mer.

Ordlista

Vilken utrustning krävs?

Första träningspassen

Tillstånd från Jordbruksverket

Anlagsklass

Öppen klass

Bedömning

Skillnaden mellan ordinarie och rörligt prov

Prissättning

Hitta domare

Med tydliga spårskisser, bra tips både på hur man börjar träna, hur man kommer vidare samt problemlösning så är boken pedagogisk och inspirerande för alla som vill börja träna viltspår med sin hund.

Få hjälp på plats - kurser och privatträningar

Planera er spårträning
SPÅRSELE

Först och främst behöver du en bra spårsele till hunden. Många använder sig av vanliga promenadselar, jag förespråkar sele framtagen för att spåra i (så kallad y-sele) alternativt en nome-sele (se bilden ovan). Den typen av sele har en lägre tryckpunkt på bröstet än vad en promenadsele har, något har stor betydelse om hunden drar kraftigt. En nomesele sitter även bättre mot hundens kropp och glider inte runt.

SPÅRLINA

Till selen krävs en spårlina, som vid provtillfällen inte får vara längre än tio meter. Jag föredrar inplastade linor, därför att de trasslar sig inte lika lätt och framförallt så bränner de inte i handen som flätade nylonlinor kan göra. Ett annat alternativ är en gummerad lina, som man inte tappar fästet om när det är blött ute. Vilken lina man väljer har mindre betydelse, välj en som du tycker är skön att hålla i.

SNITSLAR

Snitslar kan man antingen köpa eller göra själv. De består vanligen av en klädnypa med en lång remsa, ofta i en stark färg som sätts upp i träd för att markera var spåret går. Jag använder mig alltid av snitslar men tycker inte att man ska göra det om man vet med sig att man har lätt för att påverka hunden negativt i spåret genom att styra den. En i början och en i slutet är bra av praktiska skäl, men där emellan kan de göra mer skada än nytta, mer om det i viltspårboken.

BLOD

Blod är lätt att få tag på via livsmedelsbutiker. Har de inte blod hemma så ber du personalen vid charkdisken beställa hem nötblod. Ha i lite salt i flaskan så koagulerar inte blodet lika lätt.

SKANK

Vanligen används ben från klövvilt, ofta rådjur. Vänd dig till en jägare eller ett slakteri, alternativt se annonser på rasklubbarnas hemsidor. Både blod och skank går bra att frysa ner, jag brukar ta fram dem och lägga i kylskåpet kvällen innan jag ska lägga spår.

ÖVRIGT SOM ÄR BRA ATT HA

Plasthandskar kan vara bra då det kan bli lite kladdigt med blodet och en bra petflaska med kork, antingen med litet hål i eller med en kork som går att justera (exempelvis sportflaska) underlättar spårläggningen om du inte vill köpa stämpelkäpp. En stämpelkäpp är en käpp/lång pinne med en “dutt” längst ner, vanligtvis i skumgummi som man sedan doppar i blodet. Fördelen med stämpelkäpp är att blodet hamnar långt ner. Skvätter du med flaska så tänk på att droppa nära backen så att inte blodet hamnar uppe på buskar och träd.